8. února 2015

Což takhle domácí chléb

 Vzhledem k tomu, že i děti v pohybu mají občas (pořád) hlad, rozhodly jsme se zařadit novou rubriku, kde bychom chtěly shromažďovat recepty, které jsou jednak chutné, ale hlavně dětmi osvědčené a oblíbené.
Pro první článek jsme vybraly recept na domácí chleba, který je jednoduchý a vcelku rychlý.


Co budete potřebovat:

½ kg pšeničné mouky chlebové (nebo bio hladké mouky)
hrnek bio žitné mouky
2 lžičky soli
balíček sušeného droždí
1 polévková lžíce drceného kmínu
1 – 2 polévkové lžíce olivového oleje
2 hrnky vlažné vody
libovolná semínka (lněná, slunečnicová, sezamová atd.)



Nejdříve smíchejte v míse mouky, sůl, droždí a kmín. Přidejte vodu a pořádně promíchejte. Na hnětení se mi osvědčil ruční robot. Většinou hnětu tak 5 minut. Během hnětení pak přidám olej a semínka (množství podle libosti).

Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny. Po této době těsto ještě jednou krátce prohněťte.
Další krok se bude lišit v závislosti na tom, v čem budete chleba péct.

Pokud použijete nějaký pekáč, tak ten je třeba nejdříve nahřát v troubě při 240 stupních aspoň půl hodiny. Poté pečte chléb v předehřáté troubě 30 minut s víkem a 30 minut bez víka na 220 stupňů.


Pokud máte formu třeba jako je ta na fotce postupujte následovně:
Po druhém hnětení vytvarujte těsto a přendejte ho na formu lehce vysypanou moukou. Tam ho nechte ještě tak půl hodinky kynout (zakryté víkem). Poté chléb (stále přikrytý víkem) vložte do trouby předehřáté na 240 stupňů a pečte 40 – 45 minut. U této formy není třeba péct bez víka.


Po dopečení nechte chleba zcela vychladnout.

Pár poznámek:
- mouky je možné různě kombinovat, takže se nebojte zkusit třeba celozrnnou mouku špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou
-    sůl odměřte podle svého uvážení. My doma solíme spíš míň, takže někdy třeba dám soli jen lžičku a půl.

Na závěr pár slov k formě na pečení chleba.
Jelikož pečivo nerada kupuji v obchodě, chleba doma pečeme už nějaký ten pátek. Nejdříve jsme si pořídili pekárnu a to hlavně z toho důvodu, že jsme pekli chleba kváskový. Pravdou je, že kváskový chléb je prostě kváskový chléb a je to mňamka. Ovšem starání se o kvásek není žádná sranda. My jsme si náš kvásek dokonce pojmenovali (říkali jsme mu Barča) a několik měsíců jsme se o ni úspěšně starali. Pokud nemáte s vedením kvásku zkušenost, tak jen doplním, že kvásek se musí pravidelně „krmit“. Pak jsme ale odjeli na týden na dovolenou a Barča to prostě nedala. Do nového kvásku se nám moc nechtělo a tak jsme začali péct chleba za pomocí droždí v sáčku. I když nechutnal tak výtečně, jako ten kváskový, pořád byl moc dobrý a hlavně jsme věděli, co jsme si do něj dali. Jediná vada na kráse byla ta, že chléb z pekárny neměl takovou tu krásnou křupavou kůrčičku (a vzhledem k tomu, že v pekárně máme nerezovou formu, dost často se hůř vyndával).

Před vánocemi jsem na internetu narazila na formu Emile Henry a teď už chleba pečeme jen v ní (a v troubě samozřejmě). Chléb má křupavou kůrčičku a nikdy není k formě ani trošku přilepený.



Pokud budete mít nějaké otázky, klidně se ptejte v komentářích.

Skyler



2 komentáře:

  1. Ta keramická forma je nádherná ... a váš chleba vypadá úžasně :-)
    Já peču chleba v remosce (nemám troubu) takže nemám moc srovnání, ale recept máte asi podobný. Proti vašemu receptu používám čerstvé kvasnice, ale předpokládám že to nebude tak velký rozdíl.
    Co se koření týká, tak doporučuji vyzkoušet římský kmín - dodává to chlebu takovou zajímavou kořeněnou orientální chuť (pozor na množství - je hodně aromatický).
    No však se podívejte ke mě - Pan Kuchyňka: domácí chleba v remosce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář :)
      Taky myslím, že co se kvasnic týče, tak to nebude moc velký rozdíl a kdybych měla po ruce čerstvé, tak určitě použiji ty.
      Koření určitě vyzkouším, mám doma a používám především při přípravě jídel z indické kuchyně.
      Váš chléb z remosky vypadá taky úžasně :)
      Domácímu pečení zdar!

      Vymazat

Sto lidí, sto názorů.