2. března 2015

Shepherd's Pie po česku

Dnes bych se ráda podělila o recept na jídlo, které naše děti doslova milují (což v praxi znamená, že si jednou až dvakrát přidají). Mně osobně připomíná Shepherd’s pie, který jsem si velice oblíbila, když jsem žila v Londýně, a proto jsem ponechala anglický název, i když recept sám o sobě se možná maličko může lišit. Při vaření často experimentuju a většinou nic nevážím a neodměřuju, takže aby bylo možné vám recept předat v nějaké rozumné formě, inspirovala jsem se receptem a hlavně postupem Romana Pauluse a jen sem tam něco upravila podle toho, jak to dělám já.

Co budete potřebovat:

2 mrkve
1 petržel
1 cibule
2 – 3 stroužky česneku
olivový olej
500 g mletého masa
1 lžíce rajčatového protlaku
2 – 3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 větvička čerstvého rozmarýnu
asi 500 ml hovězího vývaru
2 hrsti mraženého hrášku (nebo sterilované kukuřice nebo oboje)
500 g vařených brambor rozmačkaných
150 ml smetany ke šlehání (obsah tuku 33%)
2 lžíce másla
2 žloutky

Postup:

Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a osmahneme v hrnci na rozpáleném oleji. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek na plátky a přidáme k zelenině. Vše dobře orestujeme. Poté přidáme mleté maso a dále restujeme. Přidáme rajčatový protlak a promícháme. Osolíme, přidáme bobkové listy, nové koření a rozmarýn a podlijeme částí vývaru. Poté vaříme doměkka zhruba 30 – 45 minut (dle potřeby podléváme zbylým vývarem). K uvařenému masu přidáme hrášek a vše důkladně promícháme.


Zatím, co se nám dělá maso, připravíme si bramborovou kaši. K uvařeným, rozmačkaným a ještě teplým bramborám přilijeme smetanu, máslo a žloutky. Osolíme a vše dobře zamícháme. Kaše by neměla být příliš řídká.
Z mletého masa vyjmeme bobkové listy, kuličky nového koření a větvičku rozmarýnu. Poté přesuneme maso do zapékací mísy a pokryjeme ho kaší. Zapékáme v předehřáté troubě pod grilem na 250 °C dozlatova (asi 20 – 25 minut).


Poznámky:
-         koření (bobkové listy a nové koření) můžete zabalit do plátýnka, bude se vám potom jednodušeji vytahovat
-         místo velké zapékací mísy můžete použít menší zapékací misky o velikosti jedné porce.

Nechte si chutnat.

Skyler


Žádné komentáře:

Okomentovat

Sto lidí, sto názorů.