6. května 2015

Milujeme chřest...

Každý rok se hrozně moc těším na chřest. A jelikož je chřestová sezóna poměrně krátká, je u nás v tuto dobu chřest na pořadu dne poměrně často. Děti si tuhle pochoutku taky oblíbily a když jsem chřest přinesla domů, Elsa se hned ptala, jestli zase udělám ten dobrý koláč. Až mě překvapilo, že si tohle jídlo pamatuje, protože přece jen naposled ho měla před rokem. 
Takže tady je další tip na jídlo schválené a oblíbené dětmi.

Chřestový koláč


Co budete potřebovat:

500 g brambor
balíček chřestu
listové těsto
200 g nastrouhaného sýra (ideálně 100 g čedaru a 100 g goudy, ale může být jen gouda)
2 - 3 vejce
kelímek smetany ke šlehání
sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek
kousek rozpuštěného másla

Nejdříve si uvaříme brambory. Zatím, co se brambory vaří, vložíme chřest do hrnce s vařící osolenou vodou na 4 minuty a poté necháme okapat v cedníku.

Koláčovou formu vyložíme listovým těstem a lehce propícháme vidličkou.

Když máme uvařené brambory, rozmačkáme je a přidáme nastrouhané sýry. V jiné misce smícháme vejce a smetanu a vše přilijeme k bramborám. Osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a ještě promícháme.

Vzniklou bramborovou kaši nalijeme do formy na těsto a poklademe chřestem. Vše potřeme rozpuštěným máslem.

Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů na zhruba 20 minut. Po vytažení z trouby necháme 10 minut odpočinout.



Dobrou chuť!

Skyler


Žádné komentáře:

Okomentovat

Sto lidí, sto názorů.