8. června 2015

Cuketové těstoviny carbonara

Těstoviny mají rády snad všechny děti a u nás to není jinak. Tyto jsou jedny z našich nejoblíbenějších a především v létě je děláme opravdu často. Je to recept podle Jamieho Olivera, je vcelku jednoduchý a hlavně rychlý.





Co budeme potřebovat:

2 - 3 cukety
4 žloutky
100 smetany ke šlehání (33%)
2 hrsti strouhaného parmezánu
100 g slaniny (nakrájené na kostičky nebo na proužky)
tymián (ideálně čerstvý, ale může být i sušený)
těstoviny (penne)

Nejdříve si připravíme cukety. Ty rozkrojíme na půlky, případně čtvrtky (pokud jsou větší) a vykrojíme takovou tu středovou měkkou část. Dál cukety nakrájíme na menší kousky o velikosti penne těstovin.

Těstoviny dáme vařit podle návodu na obalu.

Připravíme si smetanovou omáčku. Žloutky dáme do mísy, přidáme smetanu a polovinu parmezánu a promícháme vidličkou (můžeme lehce osolit a opepřit).

V pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme slaninu do hněda a do křupava. Ke slanině přidáme cuketu, ochutíme černým pepřem a posypeme lístky tymiánu. Vše pořádně promícháme a opékáme dokud cukety mírně nezezlátnou a lehce změknou.

Takhle část receptu je opravdu důležitá a je nutné pracovat velmi rychle. 

Jakmile jsou těstoviny uvařené, scedíme je a část vody z vaření si odlejeme stranou. Těstoviny hned vysypeme do pánve s cuketou a slaninou, sundáme z plotny a přidáme zhruba naběračku vody z těstovin a smetanovou omáčku. Rychle promícháme. (Teď už pánev nevracet na plotýnku, ať se nám omáčka nepromění na míchaná vajíčka!)

Nakonec posypeme vše zbylým parmezánem a hned servírujeme.


Dobrou chuť!


Skyler 





2 komentáře:

  1. Skvělý recept! Špagety carbonara doma frčí, ale propašovat do nich cuketu mě zatím nenapadlo :-)
    Vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Super! Ať se pašování vydaří a všem chutná :)

    OdpovědětVymazat

Sto lidí, sto názorů.