24. února 2017

Domácí máslové rohlíky

Do těchle rohlíků jsme se úplně zamilovali. Nejvíce nám chutnají čerstvé, ještě trochu teplé a s dobrým máslem - dokonalá jednoduchá pochoutka. Původní recept mi dala setřenice, u nich doma se jí jen domácí pečivo, žádné již nekupují. V podstatě jsem recept nijak nezměnila - byl rovnou dokonalý, stačilo ho jen přeložit do češtiny a obalit nějakými svými postřehy. Užijte si pečení a těšte se.

K výrobě dobroty budete potřebovat:

250ml vlažné vody
500g polohrubé mouky
3 lžíce másla (tak nějak od oka, klidně více)
21g čerstvého droždí nebo balíček instatního droždí (7g)
10g cukru
10g soli


Do velké mísy nalijte vodu, přidejte rozdrobené droždí a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí.

V druhé míse smíchejte dohromady mouku se solí a s cukrem a tuto směs potom pomalu přisypávejte do mísy s vodou, máslem a droždím. Míchejte vařečkou dokud se vše nespojí, potom už přijdou na řadu ruce.

Zpracovávejte těsto rukama asi 15 minut. Můžete hníst přímo v míse, já raději pracuji na lince. Je to i pěkné cvičení, ruce bolí :-). Těsto je správně zpracované, když je vláčné a nelepí se. Pokud by se lepilo, přidejte trochu mouky.
*Kdo má robota, toho nemusí bolet ruce a těsto bude hotovo asi mnohem dříve.


Zpracované těsto připraveno ke kynutí.
Hotové těsto nechejte kynout v míse pod utěrkou asi 2 hodiny. Nastavte si ale budík, protože těsto by se mělo co půl hodiny tzv. překládat. Video návod na překládání těsta můžete najít na youtube. Zjednodušeně: kynoucí hroudu roztáhněte do stran, okraje přeložte dovnitř a dejte znovu do mísy tak, aby přeložené okraje byly na spodku a nahoře zůstala hladká plocha. Během těch dvou hodin přeložíte třikrát. Pro pohodlnější jedince:-): já jednou nepřekládala vůbec, rohlíky se povedly taky, ale nebyly tak nadýchané.


Těsto po přeložení.
Po vykynutí rozdělte těsto na malé bochánky (dělám deset), trošku je ještě zpracujte a nechte 10 minut ležet.
Potom začněte “tvořit rohlíky”. Můj postup je následující: válečkem vytáhnu bochánek do tří stran - vyrobím trojúhelník a potom sroluju (od nejdelší strany směrem ke špičce). Konce rohlíku trošku přimáčknu a hotový rohlík ukládám na pečící papír. Rohlíky klaďte dostatečně daleko od sebe, ještě budou kynout.




Když jsou všechny rohlíky vyložené na papíru, je třeba je namokřit. Původní recept radí postříkat je vodou z rozprašovače. Než jsem ho měla, tak jsem rohlíky potřela mašlovačkou namočenou ve vodě - taky možnost. Potom rohlíky přikryjte potravinářskou folií a nechte kynout dalších 45 minut.

Během kynutí začněte připravovat troubu. Dovnitř dejte dva plechy, jeden na pečení a jeden naspod trouby na vodu (trouba se bude zapařovat) a troubu zapněte na 250 stupňů. Než se vyhřeje na takovu teplotu, chvilku to trvá. Vodu do spodního pekáče zatím nelijte.

Po rozpálení trouby a po posledním kynutí, sundejte z rohlíků folii (s ní by to asi nebylo úplně ono:), znovu je postříkejte či potřete vodou a přesuňte je na pečícím papíru na vyhřátý (horní) plech z trouby. Zde je třeba trochu zručnosti nebo jednoduše poproste někoho o pomoc. Akci trochu komplikuje horký plech a hmotnost rohlíků. Po této operaci už to bude pohoda.

Rohlíky na plechu strčte do trouby a do spodního pekáče nalijte asi 2dcl vody. Pečte do zrůžovění. My je máme rádi docela vypečené, tmavší, tak pečeme kolem 20minut.



Dobrou chuť!








Žádné komentáře:

Okomentovat

Sto lidí, sto názorů.